donderdag 30 juli 2009

Nen poesterigen dag....

Er was voor vandaag een onstuimige dag voorspeld. Bij het opstaan bleek er al een groot gebied met lichte regen te zijn gepasseerd en dat had, gepaard gaande met wind, heel wat blad in de netten geblazen. Bij vertrek voor de 1e ronde was het droog maar zat er een enorm dreigende donkerblauwe bewolking boven de wal en de eerste onweersflitsen waren al zichtbaar. Net voordat de rand van dit onweergebied zich over het Wad wist te persen is de eerste ronde gelopen. En dat viel nog niet eens tegen; 8 vogels waarvan het grootste deel kleine karekieten en ook 1 bosrietzanger met vetgraad 3. Op het pad van sectie 7 staat een waterral met een lange nek te kijken naar een vogel in het net. Als ik nader springt ie op en vliegt keurig parallel aan de netten naar de scheiding met de schapenweide. Na die 1e ronde heeft het ongeveer een 20 minuten zwaar geregend en na die regen neemt de wind fors toe tot kracht 5-6 bft uit het zuidwesten. Het is niet gek dat je na zo'n bui slechts 4 vogels in de 2e ronde hebt. Als je nu door het vangterrein loopt is het haast niet voor te stellen dat het de afgelopen week zo rustig was met vrijwel windloze dagen. De heksenketel is nu compleet met afgewaaid dood takhout en ja ja : elzenproppen….. Wat zeg ik: takken met elzenproppen !
Het blijft tegen de verwachtingen in de gehele dag 'poesterig' weer zoals ze in Twente zeggen, oftewel "ut heuj kump zelf van t laand". De wind is aangewakkerd tot kracht 5 bft uit Westelijke richting en met gelukkig steeds groter wordende tussenpozen passeeert er een korte bui. Het vangen is door dit weer flink teruggevallen maar blijft interessant. In de schapenweide liep het vandaag de hele dag vol met meeuwen. Zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen, enkele hybriden zilver/kleine mantel en een kleiner aantal kokmeeuwen. Ze zochten kennelijk de luwte van de wind op en waren tussen het kortgevreten gras (er liepen gisteren een stuk of 60 schapen) naar vliegende mieren aan het zoeken die gisteren massaal omhoog kwamen. Een grote groep spreeuwen pikte een graantje mee. In de middag ben ik met een aantal struiken aan het toppen geweest (het staat op sommige plekken ruim 4 meter hoog) en bij het sjouwen van een stapel twijgen naar de houtopslag bij sectie 6 zag ik ineens een grote schicht opzij schieten. Vervolgens vlogen in de weide alle meeuwen al een speer omhoog en zag ik het grofmazige net op en neer dansen. Rennen… ! En ja hoor, een havik in het oostelijke grofmazige net. In tegenstelling tot gisteren bleef de vogel hangen omdat het net niet superstrak stond en hij dus in een diepe zak kwam die de onderliggende baan voorbij schoot. Vervolgens kostte het wat moeite om de vogel uit het net te krijgen want hij zat niet vast en rolde steeds op de rug met de poten in mijn richting slaand. Wonderwel slaagde ik er zonder bloedvergieten in en stond ik dus met een mooie 1e kalenderjaar havikman in de hand. De tweede van het nest van 3. In tegenstelling tot de vorige was deze vogel mager te noemen; met 620 gram aan de ondergrens voor een havikman. Nu maar hopen dat het dit jong beter vergaat dan de vorige….
In de avond is de wind behoorlijk geluwd, maar er staat nog zeker 3 bft West. In de laatste ronde weten de jonge haviken de jeugd van de groep bij de kampeerboer aan de overkant van de straat niet meer te overstemmen. Helemaal achteraan in de opstelling vang ik dan nog de laatste vogels van de dag, weer een ongeringde blauwborst, een fitis en een nog heel piepjonge kleine barmsijs die, net als eerder op de avond een jonge groenling, naar bed moet worden gebracht. We mogen gezien de omstandigheden met 39 vogels niet klagen en zijn vandaag voor onze vangweek de grens van 600 vogels (inclusief terugvangsten) overgegaan.

Geen opmerkingen: