zaterdag 18 juli 2009

De laatste jonge torenvalken van het seizoen

Afgelopen week vooral druk geweest met het op orde krijgen van de rotzooi in huis, bergen achterstallige e-mail doorspitten, werken aan de nestkastadministratie en werken aan de vangkooi waar ik de komende tijd kauwtjes mee wil gaan vangen en ringen. En Woensdag met Hanneke nog een fietstocht gemaakt door de prachtige omgeving van de pittoreske dorpjes Gelselaar en Geesteren. Mooi kleinschalig landschap dat we zelfs rondom Goor al meer en meer moeten missen.
Zondag jongstleden zijn we onder uitgesproken druilerige omstandigheden toch nog op pad geweest voor het ringen van jonge vogels. Het betrof nog een erg laat broedgeval van torenvalken bij een gepensioneerd collega. En dat was wel de meest luxe manier van jonge vogels ringen die ik ooit heb meegemaakt! De nestkast voor de torenvalken was zoals zo vaak op een paal geplaatst, maar Jan had in dit geval de kast zo bevestigd dat hij als een vlag langs de mast naar beneden gehaald kon worden. Op die manier was het voor Jan eenvoudig mogelijk om onderhoud te plegen aan de webcams die hij aan de kast had bevestigd. In de kast zaten 4 blakend gezonde jongen die een goed gewicht voor hun leeftijd hadden. Aan voedsel hier dus kennelijk geen gebrek. Jan heeft op z'n website een aantal filmpjes gezet van het wel en wee van de torenvalken in dit en het vorige broedseizoen. Je kunt ze bekijken op de volgende plaats: www.visnatura.nl In de balk boven het videovenster kun je een aantal korte filmpjes selecteren.
Morgen vertrekken we naar Schiermonnikoog alwaar we al de eerste voorbereidingen gaan treffen voor het najaarsringseizoen.Ondertussen is er op Vlieland flink wat commotie ontstaan nadat eerder deze week door Staatsbosbeheer bekend werd gemaakt dat er een verklaring was gevonden voor de vele honderden gepredeerde vogelnesten in de Kroonspolders. Een badgast had een vos gefilmd die de duinen inliep met een meeuw in z'n bek. Nou, dan weet je wel dat het eiland en daarna medialand op z'n kop stond... Het is natuurlijk prachtig om deze toppredator van onze nederlandse natuur in een gebied te hebben, maar op een eiland waar deze roofdieren door de geïsoleerde ligging nooit voor hebben gekomen kan dat voor een flinke impact op de vooral daar op de grond broedende vogelsoorten aalscholvers en lepelaars) hebben, en dat is dus inmiddels ook gebeurd. Het is niet aannemelijk dat de vossen (het zijn er meer dan 1) op eigen kracht naar het eiland zijn gekomen omdat de ligging daarvoor te geïsoleerd is en er onvoldoende zandplaten droog liggen bij laag water. Dan zouden zich immers al jaren geleden vossen op het eiland gevestigd hebben. Het ligt dus voor de hand dat iemand, of meerdere personen de vossen door jagers op het vasteland hebben laten vangen in inloopkooien of kunstburchten (daar barst het inmiddels van) en achterin een terreinwagen met de veerboot naar het eiland gebracht hebben. Naar de aanleiding daartoe kun je raden, maar als je de achtergronden van wat er reilt en zeilt op het eiland een beetje kent dan heb je wel je vermoedens....

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het zal toch niet bij JAN Visser zijn??
Die is namelijk van de aardbodem verdwenen.....ik denk maar zo: uit het oog ,uit het hart.....Adele.

Jan Visser zei

Dag Henri,

Leuk verhaal over onze torenvalkenkast met lift! Vanochtend 21 juli met Hanna gebeld. De valkjes zitten nog steeds in de kast, maar worden wel spingerig. Ze zitten af en toe op de rand.
Zou je bij gelegenheid de foto van mij bij de valkenlift in hoge resolutie willen toesturen? Ik wil hem graag gebruiken voor mijn website (uiteraard met credits).

Groetjes,
jan visser