donderdag 23 juli 2009

Blauwborsten en fitissen.

Vanmorgen regende het nog net een beetje na bij het vertrek voor de eerste ronde om 05:45 uur. Dus nog niet zo veel activiteit bij de vogels. Maar toch kwamen we met 19 vogels terug. De jonge haviken zaten alle drie weer op hun zitposten in de nabijheid van het nest en schreeuwden al weer om vreten. De 2e ronde was net iets succesvoller met 26 vogels. Ook vandaag weer een aantal blauwborsten, waarvan de meeste terugvangsten van eerdere vangsessies dit seizoen. Allemaal jonge vogels, maar duidelijk van 2 generaties nestjes met 2 vogels die de postjuveniele rui van de lichaamsveren al voltooid hadden. Vandaag was er overduidelijk meer activiteit van fitissen met daarbij toename van adulte vogels en ook 2 vogels met oude ringen. De één is in 2007 geringd als na 1 kj en nu voor de 3e keer teruggevangen (laatste datum 28 Juli) en de andere uit 2005, als 1e kj geringd en inmiddels 6 keer teruggevangen; ieder seizoen aanwezig met als laatste vangdatum 5 Augustus.
In de derde ronde een kleine karekiet met een onbekende Arnhem-ring, een man die dit seizoen nu voor de vierde keer is gecontroleerd. Één van de haviken heeft een halve meter naast het net een turkse tortel zitten plukken en heeft er, getuige de krans van veertjes, ook kort mee in het net gehangen. In de volgende ronde zien we de resten van de tortel op één van de heksenbezems liggen… Vandaag zit er ten Noorden van de vangopstelling ook een jonge buizerd te pieuwen. Nu kun je pas duidelijk het verschil in de bedelroep horen tussen buizerd en havik. Rond het middaguur komt de jonge buizerd laag over het gebouw vliegen en zit er een tijdje één van de jonge haviken in een berk langs het pad naar het gebouw. Een kakafonie van alarmerende merels, vinken en mezen verraden haar aanwezigheid. Om 11:30 uur zakken de vangsten in tot minder dan 1 vogel per 100 meter net en om 13:30 uur beginnen we de netten dicht te schuiven. Het is dan inmiddels ook vanaf 12:45 uur begonnen met periodes van lichte regen en daarbij is een ZW wind op komen zetten. Het is tijdens de gehele vangsessie volledig bewolkt gebleven, maar na de passage van het regenfrontje na de middag klaart het op en blijft het zonnig tot in de avond.
We hebben vandaag ontdekt dat het begrazingsgebied van het Groenglop inmiddels aan de Oost- en Noordzijde is verlegd tot vlak achter de net-opstelling; een groot deel van het bos ziet er daar nu al een beetje uit zoals de schapenweide; dat kan volgens mij voor ons nog wel eens positief uitpakken...
In de avond zijn we nog even naar de veerdam gefietst voor een poging tot oogsten van japanse oesters, maar komen daarvan met slechts 3 oesters terug; nou ja, t is niet niks… Er blijkt in de wadhoek achter het reddingsbootgebouw een slaapplaatsje te zijn gevormd van wiite kwikstaarten. In die hoek en bij de fietsenstalling zitten er ongeveer een stuk of 100; daarbij ook een paar erg donkere exemplaren die richting rouwkwikstaart wijzen… prachtig om te zien.

Dagvangst van 23 07 09
Nieuw

Blauwborst 2
Boomkruiper 1
Fitis 27
Heggemus 1
Kleine Karekiet 1
Koolmees 1
Spotvogel 3
Tjiftjaf 3
Winterkoning 2
Zanglijster 1
Totaal: 42

Eigen terugvangsten
Blauwborst 6
Fitis 10
Kleine Karekiet 6
Merel 1
Roodborst 4
Spotvogel 2
Tjiftjaf 4
Winterkoning 5
Zwartkop 1
Totaal: 39
Niet van ons
Kleine Karekiet 1
Totaal: 1

Totaal: 82

Geen opmerkingen: