zaterdag 18 oktober 2008

Oud nieuws: ringweek 12-20 Sept. 2008 VLIELAND.

Vrijdag 12 september 2008: naar Vlieland !

Vanmorgen vertrokken voor de volgende vangweek, deze keer op Vlieland. De voorspellende regenradar en de bewolkingsradar gaven een spannend beeld voor vandaag. Zuidwest-Noorwegen lag gisteravond helemaal onder een sterrenhemel, ideaal vertrekweer dus. Voor Nederland werd een regenfront voorspeld dat vanochtend pal voor Vlieland of Texel zou liggen. Kortom: als er veel vertrokken is wordt het druk op Vlieland, of… Vlieland ligt op het verkeerde moment in de regen. Vanochtend bleek het weerbeeld voor Nederland toch iets anders dan verwacht. Het regenfront lag wat verbrokkeld verder westelijk boven de Noordzee, het opbouwende hogedrukgebied boven Scandinavië en Noordoost-europa drukte de regen verder de Noordzee op. Bij het eerste licht zat de regen dus te ver op zee om een fall te veroorzaken. Desalniettemin wel een ideaal beeld om leuke aantallen vogels uit zowel Noord als Oost ons land in te duwen. Afgelopen dagen zijn er al leuke aantallen trekkende zwarte mezen, bruine kiekendieven, ortolanen, duinpiepers, tapuiten en paapjes vooral het binnenland ingedoken, dus wie weet wat nog volgt… Vlak voor vertrek heb ik Stef Waasdorp, afgelopen 3 weken de ringer op de Vinkenbaan aan de telefoon gehad en hij zag net een ijsvogel uit één van de netten ontsnappen. Het bleek niet superdruk te zijn, maar ze vingen leuke aantallen. Da’s September, alles of niets. Voor Zondag wordt er volgens het rekenmodel behoorlijk zware trek verwacht (60 %) maar dat kunnen net zo goed watervogels of steltlopers zijn als zangvogels, we zullen zien.
Onderweg in de trein bij de centrale van Harculo één van de slechtvalken gespot, een groep van zeker 100 piepers sp. op een nu al geoogst maisveld en een dode buizerd langs het spoor zien liggen ter hoogte van Willemsoord. Verderop in Friesland zaten er 2 buizerden en een tiental kraaien en eksters bij een schaap dat in de sloot was verdronken. Waarschijnlijk zaten ze te wachten tot het schaap vanzelf de kant op kwam…. In Harlingen vloog er midden boven de stad een havik, kennelijk op zoek naar stadsduiven.
Op het eiland aangekomen meteen even wat boodschappen gehaald om het weekend door te komen; da’s iedere keer weer schrikken van de prijzen… bij het verlaten van de winkel begon het net een paar spetters te regenen. Dus toch nog… Bepakt en bezakt dus maar snel naar de andere kant van het eiland vertrekken was het beste devies. In de dorpsstraat kwam ik een man tegen met een wel erg opvallende snor… het bleek Kader Abdollah, de schrijver. Aan de kop van de Dorpsstraat kwamen Stef en Job mij net tegemoet fietsen. Die hebben er net 3 weken opzitten en dat was aan hun wilde, verwaaide en verweerde bruine koppen te zien…
Daarna snel verder gefietst, maar net buiten het dorp kon de regenbroek er al bij over… Het ging al snel harder en onderweg toch maar even een half uurtje gescholen bij het kantoortje van natuurcamping de lange paal. In de avonduren zaten er steeds langere droge perioden tussen de regen en dus heb ik op de Vinkenbaan de netten langs de dijk nog maar even opengeschoven tot in het donker. De laatste ronde werd afgewacht onder het genot van honderden joelende wulpen op het wad en tientallen vertrekkende tureluurs, oeverlopers en witgatjes. Iedere keer weer indrukwekkend om dat aan te horen en toch steeds een soort thuiskomgevoel opwekkend. De avondvangst leverde nog 3 vogels op, een pimpel, een kleine karekiet en een zwartkop. De laatste beide vogels waren moddervet en duidelijk reisvaardig; als we eens wisten waar ze morgen om deze tijd zaten… In totaal leverde deze dag toch een aardig aantal van 75 vogels op waarvan 68 nieuw geringd werden en 7 vogels teruggevangen werden.

Dagtotalen:
Zie www.trektellen.nl

Zaterdag 13 September 2008:
Verslag moet nog geplaatst worden.

Zondag 14 September 2008:
Verslag moet nog geplaatst worden.

Maandag 15 September 2008: na de olympiërs de paralympiërs…
Om 05:15 uur weer vertrokken naar de vinkenbaan met een nieuw opgeladen accu achter op de fiets. De wind is inmiddels weer iets in kracht afgenomen en staat nu inmiddels pal OOST. Daar houden we als waddenringers van ! Tijdens het openzetten van de netten is het nog opmerkelijk stil in de struiken, kortom: ritselindex 0. Maar bij het schemeren zijn er links en rechts in de struiken toch al wel wat bewegingen te zien. Als ik vlak voor het lopen van de 1e ronde nog even buiten de hut een kop koffie sta te drinken scheren er plotseling met hoge snelheid en suizende vleugels een 30 tal wintertalingen rakelings over het dak van de ringhut de derde kroonspolder in. De 1e ronde levert 29 vogels op, onverwachts toch meer dan zich liet aanzien. In de 2e ronde lopen de aantallen echter al flink op, en blijft het daarna aan één gestage stroom doorlopen tot 13 uur. Zoals na de enorme aankomst van over het algemeen conditioneel fitte gekraagde roodstaarten en bonte vliegenvangers van gisteren (de echte olympiërs onder de vogels) te verwachten was vingen we vandaag daarvan nog veel exemplaren. Maar dan wel de exemplaren die niet van het eiland af hebben kunnen komen, want het was overwegend echt wrakhout. Broodmagere gekraagde roodstaarten en bonte vliegenvangers die als vlindertjes in je hand lagen. Zo ook met een groot aandeel van de fitissen die vandaag echt lekker talrijk doorkwamen. We zouden er hiervan uiteindelijk 41 nieuwe exemplaren vangen en slechts 1 terug. Die ene terugvangst was wel een leuke: Hanneke haalde een fitis uit het net waarvan ze dacht dat ie van onszelf was en wellicht uit de 1e ronde afkomstig zou zijn. Bestudering van de ring leerde echter dat we te maken hadden met een bling bling verse Stavanger ring ! Leuk, weten we meteen uit welke hoek ze vandaag vandaan komen. Verder vandaag ook nog een vuurgoudhaantje gevangen, een soort die de laatste jaren in toenemende mate in ons land wordt gevangen. Ook thuis in Twente neemt deze soort toe en vang ik er ook ieder winter wel 1 of 2 op de eigen ringbaan. Ook nog een boomkruiper gevangen. Bij zo’n vangst in September kijk je even vreemd op. Op de vinkenbaan vingen we nl tot voor enkele jaren meer taigaboomkruipers dan boomkruipers. Het lijkt erop dat deze soort op het eiland als broedvogel aan het toenemen is, maar toch blijft het vreemd wat zo’n soort dan in September al in de Kroonspolders zoekt, oude eiken ontbreken hier immers.
Ook zaten er vandaag al enkele goudhaantjes in de struiken rond het slag en daarvan vloog er zelfs 1 de ringhut binnen.
Overige waarnemingen: enkele malen een sperwer, minimaal 5 bruine kiekendieven, 2 buizerden. Vrijwel geen trek van graspieper of boompieper, wel enkele gele kwikstaarten.
Om 13 uur vallen de vangsten snel terug en we besluiten om te stoppen met vangen om in het dorp inkopen te gaan doen voor de rest van de week.
Het weer van vandaag: wind aanvankelijk 3-4 bft, vanaf 8 uur een tijdje 2 bft en rond middaguur weer naar 4 bft oost. Bewolking 7/8 naar 2/8 naar 6/8. Temperatuur minimum 13 graden en maximum 17 graden celcius.

Dinsdag 16 September 2008: Prinsjesdag !

De fietstocht naar de vinkenbaan verliep met een gevoel alsof ik me verslapen had want door de vrijwel volle maan en slechts lichte sluierbewolking leek het wel of het al schemerde. De 1e tikjes van zanglijsters zaten ook al bij het Posthuis in de lucht. Door het maanlicht was het op het puinpad naar de hut een geglinster van jewelste door alle stukjes glas in het puin. De ritselindex van wegvliegende vogels tijdens het openzetten van de netten was matig te noemen en bij terugkomst van de laatst opengezette netten hingen de eersten al in de netten. Het leek weer even of het een rustiger dagje dan gisteren zou worden, maar dat zou anders blijken. In de eerste ronde zat er een wintertaling in één van de rallenkooien; kort daarvoor kwamen er weer drie groepjes laag over de hut met een rotgang invallen. Deze eenden komen uit de richting van Texel. Tja, als je een watervogel bent en je gakt ook nog eens, dan wil je daar in deze tijden van preventief schadebestrijden wel weg zijn… Er was even weer een kort moment van tikkende roodborsten, maar de vangsten daarvan vielen tegen, al was er een toename t.o.v. gisteren. De vangsten liepen de gehele ochtend gestaag door en even leek het er op alsof de 3 deelnemers aan de excursie (waarvan 1 Duitse dame op herhaling van vorige week Donderdag) de vogels voor zich uit stuwden, want even werd het heel druk. We vingen vandaag een zwartkop met een Nederlandse ring die niet door ons was aangelegd, zeer waarschijnlijk een vogel van de vaste wal of ook van Texel?
We zagen vandaag een Slechtvalk opvliegend tussen de netten en daarna even op het gemaaide veld in de polder zittend. Daarna was er overduidelijk een toename van het aantal vogels in de netten. Tegen de avond zaten er ineens meer tapuiten op het puinpad en ook op de baan. Door een strategische drijfactie hebben we er daarvan in 2 rondes een stuk of 18 gevangen; samen met de overige vangsten bereiken we voor deze soort een nieuw dagrecord voor de vinkenbaan. In de laatste ronde besluit Hanneke om te kijken of het naar de baan stuwen van tapuiten ook op het pad vanaf de slagboom werkt. Ze ziet op de heenweg 2 vogels in het allereerste net hangen en op de terugweg springt er net voor haar uit een derde bij in: een Draaihals ! Voor haar een nieuwe soort die ze nu enkele jaren heeft misgelopen.
Het weer van vandaag: wind oost 2 naar 1 naar 2–3 bft droog maar bewolking 7-8 naar 5/8 naar 8/8 Temp 12 graden min en 16 graden max.

Dagtotalen:

Woensdag 17 September 2008:
Verslag moet nog geplaatst worden.

Donderdag 18 September 2008:
Verslag moet nog geplaatst worden.

Vrijdag 19 September 2008:
Verslag moet nog geplaatst worden.

Zaterdag 20 September 2008:
Verslag moet nog geplaatst worden.