vrijdag 14 november 2008

Een 'koude' tjiftjaf.

Het is meteen vanaf het eerste licht een grauwe dag. Even denk ik zelfs dat ik veel te vroeg ben opgestaan want het is buiten nog potdonker. Er staat iets minder wind dan gisteravond, maar getuige de hoeveelheden blad in de netten is dat nog niet lang zo. Vooralsnog blijven de netten in de schapenweide dus nog maar dicht. Er is duidelijk geen aankomst van merels geweest want in de 1e ronde vangen we slechts 10 vogels waarvan 6 merels. En dan te bedenken dat we vorig jaar omstreeks deze tijd zonder gebruik van geluid 2 dagen met meer dan 100 merels hadden. Voor dit seizoen moeten we MET gebruik van geluid nog aan de 900 komen en dat is inclusief de voorjaarsvangsten… We hebben wel weer een houtsnip. Wat is daar deze weken veel doortrek van ! Niet eerder heb ik er in een week tijd zoveel gezien en gevangen. Op Fair isle werden er een paar dagen geleden 400 geschat. In de ronde van 9 uur is er zowaar wat meer beweging in de lucht (o.a. een groepje fraters overvliegend bij meteoveld) en tegen 11 uur is er duidelijk sprake van dusdaniog veel vogels (kramsvogels, oeverpiepers, koperwieken en merels) dat het doet denken aan late aankomst. In de ronde van rondom het middaguur vliegt er een groep sijzen boven het Glop en hangen er op de terugweg van de ronde 2 in het net op de scheiding van bos en hakhout. De ronde daarna op ongeveer dezelfde plek 2 kleine barmsijzen en tevens een bleke tjiftjaf die te determineren viel als de Scandinavische ssp. Abietinus. Er is de hele dag onrust in het bos door de aanwezigheid van minimaal 2 sperwers ( man en vrouw) en wederom een/de torenvalk in de omgeving van het meteoveld. Dat stimuleert tot het toch maar openzetten van de 2 grofmazige netten van sectie 6. Dat levert slechts wat extra tijdsbesteding in de vorm van ontbladeren van deze netten op… Er is ook weer een kentering in de aanwezigheid van waterrallen. Er zitten er meer in de struiken en er worden er vandaag 3 gevangen waarbij, in tegenstelling tot de afgelopen dagen) niet één terugvangst (wegtrek EN aankomst?). Vandaag ook weer bezoek gehad van Barbara. Ze is behoorlijk actief aan het zoeken geweest naar pestvogels op het eiland, maar kwam daarvan ontevreden terug. Wel had ze bij de jachthaven een mooi groepje sneeuwgorzen gezien en heeft ze bij elkaar zeker 10 keer gepoogd om van ons te horen te krijgen dat de blauwstaart toch nog aanwezig was en of we wel heel zeker waren dat ie er niet meer zat….
De laatste paar rondes leveren vrijwel niks op, maar in de eerste ronde in het avonddonker wel 2 waterrallen, een keep en een koperwiek. Het rallengeluid draait weer en het is nu een bewolkte avond met een matige wind uit het Zuidzuidwesten. De laatste rallenronde levert nog 1 waterral op en bij het ontbladeren en sluiten van de grofmazige netten komt er nog even een kerkuil kijken.

Oh ja, vergeten in het verslag van gisteren: een Atalanta druk rondfladderend in de schapenweide.

Waarnemingen: groepje fraters / waterhoen bij kooi 8 / minim. 2 sperwers / torenvalk / lichte trek oeverpiepers / verhoogde aantallen staartmezen / sijzen / barmsijzen.

Dagvangst van 14-11-2008

Nieuw

Goudhaan 3
Houtsnip 1
Keep 1
Kleine Barmsijs 2
Koperwiek 2
Merel 18
Roodborst 1
Sijs 2
Tjiftjaf spp abietinus 1
Waterral 3
Zwartkop 1
Totaal: 35
Aantal soorten: 11



Eigen terugvangsten

Goudhaan 3
Koolmees 2
Merel 2
Pimpelmees 4
Staartmees 2
Waterral 1
Winterkoning 1
Totaal: 15
Aantal soorten: 7
Totaal: 50

Geen opmerkingen: