zondag 19 oktober 2008

Uitwaaien op de Wadden..

Daar zijn we weer: terug op de vinkenbaan van Vlieland. Frank Majoor is een uurtje vooruit gegaan om de netten in het donker open te schuiven en te genieten van zijn laatste vangochtendje van dit seizoen. Holmer Vonk en ik zijn na koffie te hebben gezet nagefietst en hoorden en zagen onderweg al een aantal koperwieken en merels in de berm van de Postweg. Ook kwamen er duidelijk een aantal smienten binnenvallen. Tijdens de fietstocht staat er al een stevige zuidwestenwind van 5 bft en kost het dus behoorlijk trappen om op de baan te komen. De eerste ronde leverde zoals verwacht vooral koperwieken en een paar zwartkoppen op. Er komen vooral merels en koperwieken binnen, maar ook zakken er kramsvogels in de struiken. Als we echter op de telresultaten van trektellen van de afgelopen dagen afgaan dan valt het aantal vogels van vandaag in het niet. Dat wordt ook al snel beaamd door Frank en Erik die een goede week achter de rug hebben. Bij de 1e ronde bestaat 70 % van de koperwieken uit adulte vogls, in de 2e ronde ligt die verhouding precies andersom. Als ik na de 2e ronde door het kijkgat over het slag heenkijk zie ik een klein groepje vogel in de rozenstruiken invallen waarbij opvalt dat er één tussen zit die heel erg licht van kleur is. Nadat de verrekijker tevoorschijn is gehaald blijkt al snel dat het om een groepje groenlingen gaat waarvan er één leucistisch is. Het is een exemplaar die in z'n geheel cremekleurig is en zelfs een oranjeroze bleke snavel heeft. De vogel zit ruim een kwartier te vreten van de laatste resten rozebottels, maar vliegt daarna zonder bezoek aan een mistnet in zuidwestelijke richtin weg om zich daarna de rest van de dag niet meer te laten zien. We vangen af en toe nog een enkele vogel op het slag, een merel, een pimpel en een zwartkop en gunnen de zwartkop die al een paar dagen met z'n laatste krachten van de appels op het slag zit te snoepen z'n laatste redmiddel om op krachten te komen; hij mag z'n gang gaan.
Om een uur of 11 zakken de vangsten snel in en lijkt de aankomst van nieuwe vogels te zijn stil gevallen. We sprokkelen tot in de middag nog verder met 5 -10 vogels per ronde. Holmer werpt zich op het aansluiten van de nieuw meegebrachte MP3-speler die de cassettespeler moet vervangen die eerder deze week de geest heeft gegeven. Daarmee lijkt er een voortijdig einde te zijn gekomen aan het ouderwetse analoge tijdperk van gebruik van lokgeluid op de vinkenbaan. De 2 MP3-spelers gebruiken ook veel minder stroom omdat ze geen bewegende onderdelen hoeven aan te drijven, zodat we dit ook wel zullen gaan merken in de frequentie van het sjouwen met de grote accu's achter op de fiets. Tussen de bedrijven door volgen nog een zwarte mees op het slag nadat er korte tijd een groepje van een stuk of 10 in het hout heeft gezeten.
Aan het eind van de middag komen er een paar vluchten van enkele honderden tot duizenden spreeuwen laag door de polder vliegen en gaan vrijwel allemaal door naar hun slaapplaats bij het kleine meertje ter hoogte van de strandovergang. Af en toe gaat er een klein groepje in de buurt van de netten zitten en laat er zich een groepje van ongeveer 25 spreeuwen vanuit het hout in de rozenbottels achter het slag vallen. Je kunt het dan wel vergeten dat je ze nog op het grasveldje weet te lokken. Toch halen we er nog een paar uit de netten. Verspreid over de dag worden er nog 2 slechtvalken gezien die samen in de 3e polder jagen, een vrouw blauwe kiekendief, een sperwer-vrouw, een havik-man en enkele buizerden gezien.
In de voorlaatste ronde zien we nog heel even een bosgors voor ons uitvliegen. Het is zeer aannemelijk dat het hetzelfde exemplaar betreft dat 3 weken geleden alhier door Gerrit Bochem is geringd. De laatste ronde in het donker levert nog 12 vogels op. Hierbij nog een magere vink. Het is maar afwachten wat e dag van morgen zal gaan brengen want er wordt nog sterkere wind van 7 bft voorspeld; we wachten af...

Dagtotalen: vers / terugvangst.
winterkoning 2 / 0
pimpel 2 / 1
roodborst 1 / 2
zwarte mees 1 / 0
tuinfluiter 1 / 0
zwartkop 8 / 1
keep 4 / 0
vink 2 / 0
groenling 1 / 0
rietgors 2 / 0
koperwiek 66 / 0
spreeuw 4 / 0
merel 25 / 3
kramsvogel 2 / 0
zanglijster 9 / 0
waterral 1 / 0
heggenmus 0 / 1
staartmees 0 / 1
Totaal 140 vogels; 131 nieuw en 9 terugvangsten

Geen opmerkingen: