maandag 20 oktober 2008

Spreeuwen uit zee...zeespreeuwen?

Holmer is vanochtend om half zeven vooruitgegaan om in het donker het geluid te activeren en de netten open te schuiven. De netten die het meest op de wind staan blijven vandaag dicht, we vangen dus vandaag met 175 meter net in plaats van de gebruikelijke 225 meter. Ondergetekende kwam met 2 thermosflessen koffie na. Er stond meteen al een harde wind die vannaacht is aangewakkerd tot ZZW-6 bft en er waren zoals haast te verwachten veel minder lijsterroepjes te horen dan in de voorgaande dagen. Toch kwamen er voor het lopen van de 1e ronde 2 merels op het slag die ik beiden wist te slaan. In de 1e ronde langs de netten een 10-tal koperwieken en merels, maar ook een houtsnip. De 1e van het seizoen, maar wel een broodmagere vogel. In één van de beide fuiken vangen we ook een waterral waarvan het gewicht er heel wat gezonder uitziet.
De echte aankomst van lijsters, vooral koperwieken vandaag kwam pas vanaf een uur of 9 op gang. Meteen zaten er ook kleine groepjes vinken en kepen bij. Dat moeten zeker de mindere goden na een week met heftige trek van deze soorten zijn. Van de koperwieken en merels die binnenkomen vangen we er verhoudingsgewijs maar een paar want de meeste vogels hebben er best nog zin in en vliegen onverminderd door. Er komt ook pal Zuidwest gerichte trek van kauwtjes en zwarte kraaien op gang. Vanaf een uur of 11 lopen de vangsten weer flink terug, maar vanaf die tijd valt het op dat er een gestage stroom van spreeuwen op gang komt nadat we eerst haden gezien dat er een kwartier lang grote groepen precies in de tegenovergestelde richting vlogen. Aanvankelijk denk je dan dat deze spreeuwen midden op de ochtend van plan waren om over te steken naar Groot Brittannië en op hun schreden terugkwamen omdat er een regenfront op zee ligt, maar na een uurtje concluderen we wel dat er meer dan een veelvoud voor terugkomt... het is werkelijk een prachtig gezicht om de golvende bewegingen te zien van honderden tot 1000 spreeuwen die spelend op de wind laag over de struiken en polders voortsnellen. De vrijwel gestage stroom duurt zeker 3 uur en het moeten er 100.000+ zijn geweest. Magnifiek om te zien. De middaguren brengen rust en nog verder toenemende wind, maar nog steeds geen rondes zonder vogels. Holmer vertrekt tegen 6 uur om boerenkool te gaan koken want we verwachten niet veel van de resterende avonduurtjes. Daar kun je op afgestraft worden want in de laatste ronde hangen er volkomend onverwacht ineens 45 vogels in de netten. waarschijnlijk waren het vogels die hadden willen vertrekken maar daar toch van afzagen omdat het begon te regenen. De meesten hadden goede vliegcondities, daar lag het dus niet aan. Het waren vrijwel allemaal koperwieken, maar ook een vijftal merels en een winterkoning en koolmees. Dat werd dus na het sluiten van de netten nog even stevig doorwerken om de vogels te verwerken. De boerenkool moest dus nog even wachten maar smaakte des te beter.
Voor de komende nacht is er een regenfront voorspeld (de eerste spetters vielen vanaf 7 uur al) dat vermeodelijk ook in de ochtenduren nog over het Noordwesten van het land zal trekken. Het is dus maar afwachten of we morgen vanaf het begin kunnen vangen.

Dagtotalen; nieuw /terugvangst:
--------------------------------------
Winterkoning 1 / 1
zwarte mees 3 / 0
pimpel 1 / 0
zwartkop 12 <- waarvan 3 op het slag / 2 <- waarvan 1 op het slag.
keep 5 / 0
vink 1 / 0
koperwiek 53 / 1
merel 13 <- waarvan 2 op het slag / 4
zanglijster 8 / 0
waterral 3 / 0
houtsnip 1 / 0
koolmees 0 / 1
---------------
Totaal 101 vogels nieuw geringd en 9 terugvangsten = 110 vogels.

Geen opmerkingen: