vrijdag 24 oktober 2008

Na de regen komen..... koperwieken !

Het voorspelde slechte weer (regen en harde wind) is inderdaad gekomen. Hard waaien deed het gisteren aan het eind van de middag al, maar inmiddels is het ook gaan regenen. Aan het feit dat Holmer mij niet uit m'n bed sleurde op het moment dat de wekker afliep, maar zelf stilletjes door de zwaluw liep te spoken werd duidelijk dat het geen weer was om te gaan vangen. Kortom, de vermoeidheid van de afgelopen dagen kon er even uitgeslapen worden. Vervolgens schrok ik om 12:30 uur wakker van een SMS-je op m'n mobieltje. Hè? We hebben hier helemaal geen ontvangst op welk mobiel netwerk dan ook.... Maar goed, er zal wel heel even net genoeg bereik zijn geweest... Het bericht kwam van collega-ringer Frank Majoor die meldde dat er om 10:15 een bui over het eiland zou trekken... hij zou eens moeten weten ! Het regende hier al uren en uren gestaag door. Ik besluit dat het om 12:30 uur toch wel genoeg is en na een paar koppen koffie naar binnen te hebben gegooid kijken we maar weer eens naar de radarbeelden en naar buiten. De radar geeft volgens Holmer al de hele ochtend aan dat het hier droog zou zijn terwijl de ramen er uitzien alsof er continu een ramenlapper aan de slag is. Kortom, het regent hier onafgebroken. Om 13 uur blijkt het ineens wat lichter te worden en valt de zwakke wind die er al stond vrijwel geheel weg... we besluiten om toch maar naar de baan te gaan om te zien wat we nog kunnen doen. Onderweg zijn we duidelijk de enigste mensen op dit deel van het eiland want in de bermen van de Postweg zit het behoolrijk vol met vooral koperwieken en spreeuwen die nu kunnen foerageren in de bermen waar ze met iets meer drukte wegblijven. Er ontstaat een duidelijk stuwend effect en we zien overal voor ons uitvleigende vogels. Als we de bocht bij het schietkamp omkomen komen er ook nog enkele tientallen merels en groenlingen bij. Tussen de groenlingen zien we heel duidelijk toch ook nog weer de leucist vliegen. Nadat de laatste netten zijn opgezet kunnen op de terugweg naar de vinkershut de eerste lijsters al uit de netten gehaald worden. Het sprokkelt lekker door en het is opvallend dat we een aantal vogels terugvangen die meer dan 1,5 week geleden zijn geringd en daarna niet eerder teruggevangen. Die hebben we dus duidelijk al netgewenning gehad en zijn nu verrast door onze plotselinge late aanwezigheid. We vangen overwegend merels en koperwieken. Van die laatstgenoemde soort ook een behoorlijk donker en groot exemplaar met een vleugellengte van maar liefst 131 mm ! Kijkend naar het contrastrijke verenkleed, de breedte van het bruin op de onderstaart, de grootte en intense kleur van de oranje okselveren en een grote hoeveelheid bruin op de onderkeel en borst gaan we denken in de richting van de IJslandes ondersoort Turdus Iliacus Coburni. Dat vraagt om nadere bestudering als we weer thuis zijn...
Om 17:45 uur arriveert onze vaste assistent Berry striekwold en nadat we met z'n drieën van een heerlijke haring hebben genoten lopen we de volgende, voorlaatste ronde. Daarvoor hadden we al gezien dat op dat moment al vele koperwieken besluiten om te vertrekken.
Ze vliegen laag vanaf de gemaaide polder in Zuidwestelijke richting door de opstelling. Dat zijn de perfecte omstandigheden om er de nodige exemplaren van te vangen. En zo blijkt ! er hangen er tientallen in de netten. De allereerste koperwiek van dit rondje blijkt al een ring te hebben. Als ik de vogel beetpak valt meteen op dat er een ringetje om de poot zit dat veel kleiner is dan de ringen die we zelf gebruiken. Het blijkt een Engelse ring te zijn! Da's heel interessant. Dan wil je eigenlijk direct weten waar in Groot Brittannië deze vogel geringd is. In het verre Noorden op Fair Isle? Of toch in het zuiden op één van de bird-observatories aldaar? Helemaal in relatie met onze ervaringen eerder deze middag. Ook in deze groep koperwieken zitten meerdere heel donkere exemplaren waarbij vaak alle tekening en zoompjes op de veren van de vleugel ontbreekt. De borsten van deze vogels lijken veel meer dan de gebruikelijke koperwieken een bijna gesloten geheel van bruine stippen te hebben. De oksel en flankveren zijn veel intenser oranjebruin en lopen langer door tot aan de dijen van de vogels. we maken diverse foto's om referentiemateriaal aan te leggen en de verschillen tussen de vogels te kunnen interpreteren.
Om 20:45 uur fietsen we onder een halfbewolkte hemel met weer veel sterren voldaan naar de zwaluw. Het volgende karwei staat daar dan al weer te wachten: eten koken.

Dagtotalen; nieuw geringd / teruggevangen:
--------------------------------------------
goudhaan 1 / 0
heggenmus 1 / 2
pimpel 1 / 0
rietgors 1 / 0
zwartkop 2 / 3
koperwiek 64 / 1
merel 31 / 1
waterral 0 / 1
winterkoning 0 / 2
roodborst 0 / 2
koolmees 0 / 1
-------------------
Totaal 102 nieuw geringd en 13 teruggevangen = 115 vogels.

Foto's van de koperwieken volgen !!!

Geen opmerkingen: