dinsdag 21 oktober 2008

Jippie...maar toch een dippie !

De regen die vannacht over ons land trok viel in intensiteit enorm mee en trok ook in een hoger tempo over Vlieland dan verwacht. We zijn dus eerst nog even afwachtend op de Zwaluw gebleven, Holmer nog iets langer horizontaal en ik verticaal achter de buienradar. Jippie... het wordt droog ! Om half acht ben ik vertrokken om de netten te gaan openschuiven en af te wachten of er ook nog vogels achter de regen uit zee zouden komen. De wind is ten opzichte van gisteren afgezakt naar een 5 bft en zit pal West. Na de lange avond van gisteren is het dan toch nog voelbaar ploeteren om tegen de wind in te fietsen. langs de Postweg vallen al groepjes koperwiek in en zitten er ook al een aantal merels in de berm te foerageren. Op de baan is het echter na het openschuiven van de netten ineens helemaal stil. Wat er op de grond en in de struiken zat is na de regen ineens helemaal vertrokken en wordt niet of nauwelijks aangevuld. In de struiken zitten nog wel een paar goudhaantjes (gisteren de grote afwezigen) en ik verbeeld mij dat de broodmagere zwartkop die al meer dan een week van de appels en lijsterbessen op het slag snoept inmiddels een stuk kwieker is en zelfs al een afstand van de lengte van het net ineens kan overbruggen... maar dat kan ook aan de wat zwakkere wind liggen... Het slagnet levert in de vroege ochtend slechts 1 (geringde) koolmees op, het duurt zelfs tot 11:30 uur voordat we de eerste merels vangen... En zo wordt een jippie toch nog een dippie...
We vangen deze ochtend waarop ook in de lucht haast niks te zien is (af en toe enkele piepertjes sp. en/of vinken/kepen) het enorme aantal van 19 vogels en besluiten om de netten voortijdig te sluiten nadat we onverwachts om 11:45 uur toch nog 2 excursiedeelnemers krijgen.
De middaguren worden 'nuttig' besteed in de Zwaluw (daar zien we nog een zwarte roodstaart rond het gebouw vliegen) en we besluiten om tegen 18 uur nog weer terug te gaan naar de baan om te kijken wat de avond nog wil opleveren.
Om 18 uur staan de netten (op het rietnet na) weer open. Als eerste vogel vangen we een waterral: dat kon minder... tegen de schemer begint de lucht flink op te klaren en even later horen we op meerdere plaatsen koperwieken vertrekken maar zien we ook een aantal vogels laag aan komen vliegen en de struiken induiken. Dus toch inderdaad nog wat slapers. Bij het sluiten van de netten halen we nog 27 vogels binnen, en dat zijn er dus meer dan we de hele ochtend hadden. We kunnen dus zeer tevreden terugfietsen naar de Zwaluw en onderweg genieten van een prachtige sterrenhemel met tweemaal een vallende ster. Wat brengt de dag van morgen?

Totalen ochtend:
-----------------
Goudhaan 2 / 0
Roodborst1 / 1
Zwartkop 1 / 1
Koperwiek 7 / 0
Merel 3 / 1
Koolmees 0 / 1
Pimpel 0 / 2
-----------------
7 soorten, 14 nieuw en 6 terugvangsten.

Totalen avond:
----------------
Roodborst 1 / 0
Koperwiek 21 / 1
Merel 2 / 0
Waterral 1 / 0
Rietgors 1 / 0
Winterkoning 0 / 1
-------------------
6 soorten, 26 nieuw en 2 terugvangsten.

Geen opmerkingen: