zondag 24 augustus 2008

Mijlpaaltje: m'n 10.000ste ring sinds 2000 !

Ondanks de prachtige vrijwel windstille en bewolkte ochtend is het heel heel heel stil in het veld. De eerste ronde leverde desondanks toch nog 8 vogels op, waarvan het merendeel rond het kruispunt hangt. In die 1e ronde weet ik een passerend witgatje naar beneden te fluiten. Hij valt precies in bij de plasjes onder de netten in de schapenweide maar vliegt bij nadering laag over de grond onder de netten door weer weg te vliegen. Tegen een uur of 8 is er ineens lichte trek van heggemussen… opmerkelijk vroeg, maar er passeren er echt meerdere over het vangterrein. Even later horen we ook een goudplevier in de polder.
Ik beleef vandaag geheel in de sfeer van de 100.000ste VRS-vogel die eerder deze week werd geringd ook een mijlpaaltje, ik leg mijn 10.000ste VRS-ring aan sinds we in 2000 begonnen met gegevens-invoer in de computer.
In het verlengde van sectie 4 zien we ter hoogte van kampeerboerderij de Kooiplaats een groot silhouet in de lucht staan. Het blijkt een grote vlieger die wonderbaarlijk op een zo goed als windstille ochtend stil in de lucht staat; zeer merkwaardig om dat op een windstille ochtend te zien. Om 10 uur valt het met de vangsten al stil. We stappen terug naar rondjes van 0 tot 1 of 3 vogels. Na de middag hebben we de Zondagse excursiegroep ontvangen, bestaande uit 18 personen met daarbij nog 3 nakomers die kennelijk enthousiast waren geworden door het bordje aan de weg. Tegen 15:30 uur begint het af en toe licht te regenen en dat houdt met korte onderbrekingen aan tot 20:30 uur in de avond. In de schapenweide liepen in de middaguren een stuk of 10 jonge witte kwikstaarten tussen de schapen en daar zien we aan het eind van de middag een havik wegvliegen bij de netten van sectie 6. Om 18:30 uur ziet Leo een vrouw bruine kiekendief laag over de achterste netten vliegen en passeert er ook nog een clubje van 4 putters. Voor de rest was en is het weer heel en heel stil in het Glop en omgeving.
Verdere waarnemingen: 1 gele kwik; een paar tikkende zanglijsters, enkele oeverzwaluwen, een goudplevier in de polder. De meeste van deze waarnemingen zijn helemaal nog niet zo verwonderlijk want het hele glop ademt een uitgesproken Septembersfeertje.

Dagvangst van 24-08-2008
Nieuw
Braamsluiper 1
Fitis 6
Grasmus 2
Kleine Karekiet 4
Pimpelmees 1
Tjiftjaf 8
Tuinfluiter 2
Winterkoning 2
Zwartkop 4
Totaal: 30
Aantal soorten: 9


Eigen terugvangsten
Fitis 1
Kleine Karekiet 1
Roodborst 1
Tjiftjaf 4
Tuinfluiter 1
Winterkoning 1
Totaal: 9
Aantal soorten: 6
Totaal: 39

Geen opmerkingen: