woensdag 27 augustus 2008

Een kauwtje in de watten...

Niks geen beweging op het vogelfront. Ligt ook niet voor de hand want het is in Scandinavië (waar de meeste van de vogels die we op de Waddeneilanden vangen vandaan komen) hondeweer, en dan vertrekt er weinig. Het is hier dus inmiddels behoorlijk opgedroogd wat het aanbod aan doortrekkende vogels betreft. Het weer hier is vrijwel onveranderd. Eigenlijk voor ons ringers heel goed vangweer (zwaar bewolkt en zwak windje op de netten), maar ja, dan moeten er wel vogels zijn..... In de eerste ronde van vandaag 3 vogels (ja, ja), maar daarbij wel een bonte vliegenvanger... Tussen de trekkende boerenzwaluwen ontwaardden we vandaag ook nog een gierzwaluw. Vannacht hebben we een kauwtje als logé in het gebouw gehad. De onfortuinlijke vogel hing gisteren in één van de mistnetten nadat ie daar in de poten van een havik in was beland en na het ontsnappen van de havik was achtergebleven. De kauw had wondjes van de haviknagels in een tibia en op de borst, maar was verder redelijk kwiek. Vanochtend zat ie al wat brood te eten en we besloten om een poging te wagen om de vogel te laten revalideren. Je weet maar nooit hoe daar op gereageerd zal worden want op het eiland worden de kauwen (ze zijn in Nederland vrij bestrijd- en bejaagbaar) met vangkooien bestreden. Maar na een telefoontje met de vogelopvang op het eiland kwam er binnen een half uur een grote terreinwagen van de politie het pad naar het veldlab opgereden en werd de kauw met alle egards naar de veerboot gebracht voor een opname in het vogelasiel de Fugelpits. Ook als kauw kun je dus heel wat meemaken...
Na de middag ben ik met Hanneke een eind het eiland rondgefietst. Daar was ruimschoots tijd voor wegens chronisch gebrek aan vogels. Via het dorp kwamen we bij het badhotel het strand op alwaar we met de fiets aan de zeezijde van het groene strand richting de Marlijn zijn gefietst. Het was laag water en er liepen diverse strandlopers die makkelijk benaderbaar waren. Vooral bonte strandlopers (deels nog in zomerkleed) enkele kanoeten, veel bontbekplevieren, maar ook een strandplevier. In één van de geulen waren nog enkele tientallen grote sterns aan het vissen en stonden er een paar 100 scholeksters een stukje slaap in te halen. Bij de Marlijn werden nog pas uitgevlogen jonge boerenzwaluwen gevoerd op de rand van het dak.
Teruggekomen in het groene Glop resteerde slechts nog de constatering dat het nog steeds niks was en waarschijnlijk ook niks meer zou worden met de vangsten. Als dan in de beginschemer toch nog een rondje van 9 vogels gelopen wordt blijk je ineens het dagtotaal met een derde te hebben uitgebreid.... In het donker heeft de kerkuil van de boerderij aan de overkant van de weg zich nog laten horen en zien.

Dagvangst van 27 08 08
Nieuw
Bonte Vliegenvanger 2
Fitis 10
Kleine Karekiet 1
Pimpelmees 1
Tjiftjaf 3
Tuinfluiter 2
Totaal: 19
Aantal soorten: 6


Eigen terugvangsten
Fitis 3
Heggemus 1
Pimpelmees 1
Spotvogel 1
Tjiftjaf 3
Zwartkop 1
Totaal: 10
Aantal soorten: 6
Totaal: 29

Geen opmerkingen: