zaterdag 26 juli 2008

De eerste verplaatsingen?

Regen bij aanvang en met korte onderbrekingen doorgaand tot 09:30 uur. Op de regenradar blijkt dat er een smalle buienstrook precies als een trein over het eiland trekt. Rondom het eiland is het droog. De vogels houden zich dan ook behoorlijk gedeisd en blijven zitten waar ze zitten. Om 9 uur komt er een kruisbek overvliegen, gedurende de rest van de ochtend verschijnt er regelmatig weer één, maar aan het weifelende rondvliegen te zien is het wellicht steeds hetzelfde exemplaar. Om 09:20 uur een groep circa 20 krijsende gierzwaluwen laag over het bos, in de regen, met hoge snelheid pal noord vliegend; die zie je hier niet vaak. In het uur daarna passeren er nog enkele malen kleine groepjes. Ze zullen op zoek zijn naar de randen van het regengebied waarin ze zitten; daar is immers vreten te halen voor ze. Als omstreeks 10:30 uur de wolken openschiuven en de zon vrij spel krijgt loopt de temperatuur gierend snel op tot de waarden een drukkend benauwd niveau van 27 graden bereiken. Bij zo'n abrupte verandering verwacht ik een toename van activiteit bij de vogels dus de eerstvolgende ronde gaan er maar wat extra vogelbewaarzakjes mee. En het blijkt te kloppen, ineens 15 stuks, allemaal aan de zuidrand van het terrein foeragerend in de geknotte berkjes. Op de ringtafel blijkt dat daarbij inmiddels ook vogels zitten met aangelegd trekvet. Dat er dus kennelijk een ommezwaai in het verplaatsingspatroon heeft plaatsgevonden laat zich mooi illustreren middels de terugvangst van een fitis uit 2006. In de 4 terugvangsten zit een spreiding van slechts 2 dagen, met 1 uitzondering, een spreiding van 26 dagen later, vorig jaar. En wat helemaal leuk is: de vogel was toen ook nog lang niet zo ver met de slagpenrui als nu. Maar ja, of deze ene vogel een indicator is voor vroege rui moet je betwijfelen. Toch heb ik al heel wat adulte fitissen in de handen gehad die de rui al vrijwel voltooid hadden. Bij dat rondje ook een pimpel die in 2005 en 2006 gevangen bleek, maar daarna nu pas voor de 1e maal.
Na de middag komt onze webmaster, Evert-Jan Rietbergen even poolshoogte nemen om te kijken of er hier nog wel gewerkt wordt. Dat komt goed uit, want ik zit nog altijd met dat technische probleem waar voltages en wattages aan te pas komen…We zijn ruim anderhalf uur aan het prutsen en doormeten van de speakerkabels en verwisselen van stekkers. Maar dan hebben we ineens geluid ! En beiden hebben we geen idee waar het nou aan gelegen heeft…
Aan het eind van de middag is zich aan de overzijde van het Wad een enorm onweersgebied aan het opbouwen. Op een satellietfilmpje is de enorme energie die daarbij vrijkomt prachtig te zien. Vanuit de schapenweide is te zien dat het vrijwel onafgebroken bliksemt. Het onweer schampt Schiermonnikoog net ten zuiden en omstreeks 23 uur valt er heel kort enige regen uit. Voor de vangsten maakt het dan al niet meer uit, in de avond vloog er al haast niks meer en de 'uilennetten' zaten uit voorzorg toch al dicht.
De beurskoers voor vandaag blijft in de min met een SMN-index (strekkende meters net-index) die door 43 vogels op 500 mtr net aan het eind van de dag sluit op 0,086.

Dagvangst van 26 07 08

Nieuw
Boomkruiper 1
Braamsluiper 3
Fitis 6
Grasmus 1
Heggemus 1
Kleine Karekiet 1
Koolmees 1
Pimpelmees 1
Spotvogel 1
Staartmees 1
Tjiftjaf 4
Vink 1
Winterkoning 4
Totaal: 26
Aantal soorten: 13


Eigen terugvangsten
Braamsluiper 2
Fitis 2
Koolmees 2
Pimpelmees 4
Spotvogel 1
Staartmees 1
Tjiftjaf 4
Winterkoning 1

Totaal: 17
Aantal soorten: 8
Totaal: 43

Geen opmerkingen: