woensdag 23 juli 2008

En het werd zomer...

Een heel stille en rustige vroege ochtend. Bij het lopen van de eerste ronde staat er een lekker zwak briesje, nog steeds uit WNW en kracht 1-2 bft. Wat kan het dan toch stil zijn op het eiland; alleen de schapen lopen nu opvallend te schreeuwen. Aan hun geluid is te horen dat ze rondom het hele glop lopen, gelukkig met uitzondering van de Westzijde van het terrein…. In de 2e ronde blijken alle 13 vogels van die ronde in sectie 5 te hangen… de 3e ronde doet dat nog eens dunnetjes over, zij het met net wat minder vogels. In de loop van de ochtend zakt de wind verder weg en komt de zon tevoorschijn waarna de temperaturen al snel stijgen richting 20 graden. En zoals bij die combinatie dan te verwachten valt dalen de vangsten evenredig.
De afgelopen 3 dagen vliegen er verspreid over de hele dag maar met piekjes in de ochtend en avond bosruiters over het glop; meestal 1 of 2 stuks, maar ik heb er ook al wel 4 tegelijkertijd gezien. De meesten gaan zuidwaarts de polder in maar sommigen vliegen ook wat vertwijfeld boven het vangterrein rond en vliegen vervolgens door richting de voormalige strandvlakte.
Na de middag heeft de zon al een dusdanige uitwerking op de bosbodem dat de blaadjes die afgelopen weekend van de bomen werden geblazen inmiddels knisperen onder je voeten. Stilletjes langs de netten lopen is er niet meer bij. Het is ook opmerkelijk hoe het water in de glopsloot lijkt te vervliegen als sneeuw voor de zon, dat kan toch nu nog niet louter door verdamping komen?
Met het mooie weer komen ook meteen een paar vlinders los; bij de ringtafel zat vanmiddag een kakelverse gehakkelde aurelia op de kamperfoelie, verder in het terrein af en toe kleine koolwitjes, koevinkjes en bonte zandoogjes. Bij de zandbult naast het gebouw staat een eerste resultaat van een paar jaar zand aan en afvoeren: een mooi exemplaar van het strandduizendguldenkruid staat stoer te bloeien. Tegen half vier in de middag hoor ik voor het eerst deze dagen sperweralarm rond het veldlab. De ronde die ik daarna loop levert midden op de middag ineens verspreid door het terrein 13 vogels op… Uiteindelijk sprokkelt het de hele dag een beetje door, maar loop ik ook al wel een paar rondjes zonder vogels en dat is mij jaren niet meer zo vroeg in de 1e vangweek overkomen. Het is ook bij tijd en wijle doodstil in het vangterrein. Normaal gesproken hoort het nu ook te gonzen van de insecten, maar ook dat blijft uit. En ja, als er weinig te vreten is voor de vogels…. 's avonds koelt het bij een heldere hemel flink af tot het dauwpunt wordt bereikt. Dat worden morgen natte netten… Ten noorden van het glop vliegt vanavond een buizerdpuber continu bedelend achter z'n ouders aan te zeuren. Met een toch nog onverwacht dagtotaal van 73 vogels eindigt deze zonnige zomerdag. Morgen meer zon en minder vogels ?

Dagvangst van 23 07 08

Nieuw
Braamsluiper 2
Fitis 17
Grasmus 1
Koolmees 1
Pimpelmees 4
Rietgors 1
Rietzanger 1
Spotvogel 2
Tjiftjaf 15
Winterkoning 5
Zwartkop 2

Totaal: 51
Aantal soorten: 11


Eigen terugvangsten
Bosrietzanger 2
Braamsluiper 1
Fitis 4
Kleine Karekiet 1
Koolmees 1
Merel 1
Pimpelmees 3
Roodborst 1
Tjiftjaf 3
Vink 1
Winterkoning 3
Zanglijster 1

Totaal: 22
Aantal soorten: 12

Totaal: 73

Geen opmerkingen: